lauantai 30. kesäkuuta 2012

Ihana pioni






En tiedä näiden pionien virallisempia nimiä, tiedän vain etteivät ne ole kuolanpioneita, jonka terälehdet ovat yksinkertaisempia. Näitä kerrottuja kaunokaisia kasvaa Elon huvilan pihassa ainakin seitsemän – valkoisia, haaleanvaaleanpunaisia ja fuksianpunaisia. Yhden väristä en ole edes varma, koska se ei juurikaan suostunut tekemään nuppuja saati avaamaan niitä pieniä jotka teki. Taisi hermostua, kun se toukokuun alussa siirrettiin vanhan talon päädystä pois, turvaan uuden alta. Silloin lehdet olivat vasta kymmenisen senttiä korkeat, ja nyt se on uudella paikallaan kasvanut jo puolimetriselle varrelle.

Pionista sanotaan, ettei se todellakaan tykkää siirtämisestä. Kuitenkin esimerkiksi tässä Kotilieden vinkissä kerrotaan, että "Pionia pidetään suotta hankalana siirtää, istuttaa ja hoitaa. Se johtunee siitä, että siirtoa yritetään keväällä.Samaa toteaa Puutarhakuulumia-blogi, jossa "ihan oikeaoppinen ohje" pionin syyssiirtoon.

Talon pohjatyöt ovat nyt laajentuneet puutarhan puolelle, vaikka ylimmän kukkapenkin piti säilyä. Siksi siirsimme kaksi kukassa olevaa isoa pionia eilen. Otimme mukaan niin paljon juuripaakkua kuin ikinä mahdollista ja raahasimme uudelle paikalleen vanhan kaivon vierelle (paikkaan, josta yksi norjanangervo sai äkkikuolematuomion.) Toivottavasti juurtuvat siihen. Toisaalta, jos seitsemästä kolme on pelistä pois, niin se ei ole vielä kauhea menetys. Nyt toivon, ettei rakennusprojekti syö yläpihan toisen puolen kukkapenkkiä myös. Kaikki pionini ovat ilmeisen vanhoja ja aikoinaan hyvin hoidettuja, joten olisi sääli tuhota ne heti ensimmäisenä kesänä.

Lisää jalopioneista löytyy myös tästä Kotilieden artikkelista.

Pionin nuput ovat hauskoja. Pieniä palloja puska täynnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti