sunnuntai 2. lokakuuta 2011

"Elon huvila"

Olin kuvitellut, että olemme talon neljännet asukkaat. Kun eilen sain käsiini (mitä ihastuttavimman!) "talonkirjan" tai miksi noita nyt kutsutaankaan, selvisi että olemmekin tosiasiassa neljännet omistajat.

Asukkaita sen sijaan on rampannut ees taas. Talonkirja, jonka sain, kertoo ensimmäisellä aukeamallaan:

"Tämän kauppalan Poliisijärjestys
IX LUKU
Asukas- ja matkustajakoti-ilmoitukset.

Talon omistaja tai haltija – – – on velvollinen vuosittain tammikuun aikana antamaan osoitetoimistolle kaksin kappalein laaditun kirjallisen ilmoituksen henkilöistä, joilla saman kuukauden 1 päivänä on ollut pysyväinen tai tilapäinen asunto talossa.
– – –
Sen, joka luokseen ottaa matkustajia asumaan, pitää jokaisen matkustajan tulosta ja lähdöstä ilmoittaa poliisilaitokseen viimeistään ennen kello kahtatoista seuraavana päivänä.
– – –
Annettu Helsingissä, lääninkansliassa, tammikuun 14 päivänä 1937."


Aiemmin, kun metsästimme käsiimme talon alkuperäiset pohjapiirrokset, ihmettelimme miksi yläkerrassa on joskus ollut toinen keittiö. Nyt selvisi sekin. Talon rakentaja ja pitkäaikainen omistaja on n. 25 vuoden ajan pitänyt yläkertaa(?) vuokralla. Ja kylläpä on porukkaa talossamme asunut! Kirjassa on yhteensä 30 nimeä. Osa perheitä, osa yksinäisiä. Suurin osa tietenkin tehdastyöläisiä. Sisarukset Kesälahdelta, muuttaneet pois vuonna 1966. Veljekset Kuhmosta, toinen ammatiltaan tehdastyöläinen, toinen vulkanoija. Lisää tehdastyöläisiä, lapsia, Rouvia. Ompelijatar, maalari, työmies, hitsari. Göteborgista paluumuuttanut pariskunta. Yksinasuva tarjoilijatar Uuraisista – kuinka rohkea nainen -50-luvulla!

Kirjan kannessa lukee "Elon Huvila". Ihastuttavaa. Nostalgiafriikin unelma! Missä nämä kaikki ihmiset ovat nykyään? Ovatko he vielä elossa? Onko heillä kenkälaatikoissa valokuvia ja taskut täynnä tarinoita talostamme? Tiedonnälkä on herätetty. Pakko saada lisää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti