torstai 27. lokakuuta 2011

Tupsukki, Pärskäjuuri, Pökkövehka ja moni muu...

Otsikko ei liity mihinkään muuhun kuin siihen, että olen oppinut viime aikoina aika paljon uusia kasveja yrittäessäni selvittää, mitkä tontillamme ja tontin reunoilla kasvavista kavereista ovat vaarallisia 2-vuotiaalle. Siis hänelle, joka laittaa ihan kaiken suuhun ja kiellettäessä vastaa: "Minä iha vähäse maistoi."

Esimerkiksi naapurin aidan alta meidän puolellemme leviävä, mahdottoman upea lyhtykoiso on Wikipedian mukaan "lievästi myrkyllinen". Onko se siis paha, jos lievästi myrkyllistä vaan "iha vähäse maistaa"? HUS:n Myrkkykasvien listan mukaan lyhtykoiso "on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita." No mutta mikä on se sopivan pieni määrä kaksivuotiaalle?



Samaa HUS:n lista sanoo terttuseljasta, joka myös rehottaa tontin toisella rajalla, kompostin kupeessa (kasvin toinen nimi on paskamarja johtuen juuri siitä, että se viihtyy tunkioiden ja ulkohuussien ravintorikkaassa läheisyydessä...) Wikipedia kertoo, että terttuseljasta olisi tehty rohtoja, hyytelöitä, mehua ja viiniäkin. Enpä taida kuitenkaan kokeilla, en edes vaikka iha vähäse.


Ne Pärskäjuuri, Pökkövehka ja Tupsukki sen sijaan kuulostavat siltä, että niistä täytyy ottaa enemmänkin selvää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti