torstai 2. elokuuta 2012

Nyt se alkaa!

Koko loma on roudattu ja tärytetty soraa. Perustukset ovat valmiina ja sokkeli valettu. Kattotuolit, puutavara ja ikkunat toimitettu pihaan. Mitään suurempia mutkia ole toistaiseksi tullut matkaan – vain pystytysporukkaa ei kuulu.
Kuluu viikko, alkaa toinen. Ja sitten, kesken työpäivän, pirahtaa puhelin:
"Päivää, mistäs ne teidän radoneristeet löytyy, kun me ollaan nyt täällä ja alettais hommiin."

No, koska olimme olettaneet, että rakennusporukka ilmoittaa saapumisestaan etukäteen tai ainakin edellisenä iltana, meillä ei ollut radonkermiä vielä hankittuna. Ei auta muu kuin kesken työpäivän ostoksille ja tontille hommiin. Mutta nyt on radonit eristetty ja – ta-daa – alajuoksu asennettu! Siitä se siis alkaa, oman kodin ylösnousu.


...


Ja seuraavana iltana:
pyöräilin työpäivän jälkeen suoraan juna-asemalta tontille, ja yhtäkkiä puiden välissä näkyi jotain vaaleaa sillä kohtaa, missä on muutama kuukausi on ollut tyhjää.


Minä olin iloinnut alajuoksusta – sen symbolisesta merkityksestä koko tulevaisuudelle. Se merkitsi, että homma on käynnistynyt. Olin ajatellut, että tästä se nyt pikkuhiljaa, ensin siirtelevät vähän tavaroita ja tutkivat ja tekevät mitä nyt rakennusmiehet työmaita aloitelleessaan ikinä tekevätkään.


Mutta tontillahan törrötti jo ekan päivän jälkeen jotain, joka muistuttaa erehdyttävästi taloa:





Keittiöni ikkunat




Jälkihuomautus:
Radon on radioaktiivinen jalokaasu, jota esiintyy luonnostaan maankuoressa ja kaikessa kiviaineksessa. Radon aiheuttaa keuhkosyöpää, jos liian korkeille määrille altistuu asunnossa tai muissa sisätiloissa pitkäaikaisesti – uudisrakentamisessa on suositeltu, että "radonpitoisuuden vuosikeskiarvo ei ylittäisi arvoa 200 Bq/m3 (becquereliä kuutiometrissä ilmaa)".
• Säteilyturvakeskuksen radonkartta Uudellemaalle & saman viraston rakentamisinfoa tässä ja tässä.
Me asumme radonkartalla vihreän ja keltaisen välimaastossa, siis alueella, jolla mitatut vuosikeskiarvot ovat "vähän niin ja näin, joskus yli ja joskus ali". Päätimme siis asentaa radonsuojauksen joka tapauksessa varmuuden vuoksi.
Se maksaa kuitenkin vähemmän kuin vuosien kuluttua havaittava keuhkosyöpä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti